Header image  
OCM Logo
line decor
  Начало  ::  
line decor
   
 
Полезно (хартиено) четиво
 
Oracle Insights   Oracle Database 10g Real Application Clusters Handbook

Автора на книгата работи като senior principal consultant в Advanced Technology Services групата на Oracle Corporation. Има изключително добро познаване на Oracle HA решенията от много години, и споделя доста подробности. Някои глави са малко "изсмукани от пръстите", но други са направо безценни. Книгата е за хора, които искат да разберат действието на RAC "отвътре"

 

Oracle Insights   Oracle Insights: Tales of the Oak Table

Задължително четиво за всеки Oracle администратор, който е имал тежки дни, безсънни работни нощи, побелели коси и сладки победи. След като прочетох тази книга вече знам и че не съм сам :). Има и много примери как не трябва да се подхожда към изграждането на БД (и съвети как понякога можете да отървете кожата).

 

Oracle Insights   Expert Oracle Database Architecture

Отново велика книга от самия Thomas Kyte! Насочена предимно към топ-девелъпъри, но и администраторите има какво да научат. Подходяща и за начинаещи и за напреднали. Книгата е изключително добре построена и написана. Всичко вътре е обяснено на много практично ниво и доказано с примери, тестове и резултати. Малко са хората, които няма какво да научат от Том.

 

Cost-Based Oracle Fundamentals   Cost-Based Oracle Fundamentals

Началото на предговора (написан от Thomas Kyte) е много показателен за тази книга:

"Артър Кларк написа, че "всяка достатъчно напреднала технологя е неразличима от магия". Аз вярвам, че това е напълно вярно. Някой друг по-късно отбеляза, че "всеки специалист на технологията с достатъчно знания е неразличим от магьосник". Като се има впредвид това, тази книга е книга за магията"

Но Jonathan Lewis не е някой, който се занимава с магия. Неговия научен подход показва какво става, защо, къде и как, в детайли, докато не се изясни и последното странно отсъждане на оптимизатора, което някой би сметнал за бъг.