OCM Logo  
line decor
  Начало  ::  
line decor
   
 
Полезни връзки

 

oracle
За тях иде реч в голяма част от сайта ми.

BGOUG
Няма спор, просто най-полезния сайт за Oracle. Е, само за посветени...

BGOUG
За сега няма нищо сериозно на този сайт, но ако го посещавате редовно, няма шанс да пропуснете следващата сбирка :)

OakTable.net
Сайта на групата с най-много световни разбирачи на Oracle - The Oak Table Network. Който се чуди защо се казва така, да прочете "Oracle Insights: Tales of the Oak Table" (нямa нищо общо с "oracle table" :) Има връзки към интересни сайтове.

BGOUG from
Eдинственият форум на български език, в който може да попитате oracle въпрос (е, такива въпрси можете да задавате и на моя мейл, но има по-малък шанс за отговор...)

Ask Tom
Thomas Kyte е един от най-големите експерти на Oracle. Докато се надяваме да BGOUG да го доведе, може да (се опитате да) контактувате с него на този сайт. Там той отговаря на няколко въпроса седмчно и то много сериозно.

Ixora
Сайта на Steve Adams. Един от най-големите изследователи на oracle internals. Много статии, скриптове, съвети.

Jonathan Lewis
Сайта на Jonathan Lewis. Брилянтен познавач на Oracle. Той е модератор и на свободният oracle mailing list oracle-l

YAPP
Yet Another Performace Profiling Method. Фундаментален труд. От тук започва Исинския Tunning. Anjo Kolk научи Oracle как се отстраняват проблеми с производителността. (необходима е безплатна регистрация за изтеглянето на файла)

Hotsos
Няколко години преди Oracle да се осмелят да имплементира идеологията на YAPP метода в Enterprise Manager, Cary Millsap разработи конкретен метод, инструмент и компания за прилагането му.

OraPERF
Това е сайта на Anjo Kolk. Тук може да намрите легендарни статии за tunning като YAPP или Sane SAN

Werner Puschitz
Сайта на Werner Puschitz е безценен за всеки, който иска да инсталира Oracle Database върху Linux. Има опътване за всякакви вериси на Oracle Database и RAC под разни версии на Linux - абсолютно step-by-step, плюс описание на настъпените от автора мотики.

Evergreen Database Technologies
Това е сайта на компанията, основана от Tim Gorman. Има секция Download, в която се намират някои много полезни скриптове

BAARF
Много опит, много болка и нещастие са подтикнали ГОЛЕМИТЕ в света на Oracle да отрекат "(полу-)безплатния обяд".

Oracle links
Още много линкове към сайтове с Оracle тематика. Повече от колкото бихте могли да проследите.

В подкрепа на идеята за свободен софтуер:

Въпреки че основните ми занимания са свързани с Oracle Database, аз подкрепям идеите както за free software, така и за Free Source и Open Source software. Движенята за свободен софтуер набират сила и дори такива традиционни производители като Oracle вече пускат все повече и по-квалитетни продикти free (като се започне от Oracle XE, JDevelopper и Oracle SQL Developer, та до драйверите ASM Drivers for Linux). Освен друго, използването на свободен софтуер (във всичките му форми) намалява процента на пиратски софтуер инсталиран по компютрите в България.

Учи Свободен - Това е инициатива за популяризиране на свободния софтуер в българските училища

OpenOffice - Open Office е open source продукт, способен до голяма степен да замени Microsoft Office.

The GIMP- GIMP (GNU Image Manipulation Program) е open source програма за обработка на растерни изображения. Напълно приемлив заместник на Adobe Photoshot и Corel PhotoPaint за непрофесионални цели. Включен е в инициативата "Summer of Code"

InkScape - InkScape e Open Source програма за обраборка на векторна графика (аналог на Illustrator, Corew Draw и FreeHand). Абсолютно приложим и удобен за "домашна употреба" или за неголями професионални проекти. Включен е в инициативата "Summer of Code"

Scribus - Scribus е мощен open-source инструмент за desktop publishing (е това май няма точен превод).